Câştigul salarial mediu nominal brut, pe total ţară, în luna aprilie a fost de 6.443 de lei, cu 42 de lei
(+0,7 la sută) mai mare decât în luna martie a acestui an. Cel puţin asta indică un raport emis de Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj (DJS) Sălaj. Conform sursei citate, în luna aprilie a acestui an câştigul salarial mediu nominal net, pe total ţară, a fost de 3.967 de lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 30 de lei (+0,8 la sută). Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu nominal net s-a înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice – 9.746 de lei, iar cea mai mică în hoteluri şi restaurante – 2.120 de lei.
Creşteri salariale în anumite domenii, inclusiv la buget
În luna aprilie a acestui an, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă, la nivel de
secţiuni/diviziuni s-au înregistrat în următoarele sectoare: extracția cărbunelui superior și
inferior (+30,2 la sută); producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+20,8 la sută); intermedieri financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii (+11,8 la sută); transporturi pe apă (+10,1 la sută); activități de servicii anexe extracției (+10,0 la sută); transporturi aeriene (+9,8 la sută); depozitare și activități auxiliare pentru transporturi (+8,7 la sută); tipărire și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (+8,3 la sută) şi industria metalurgică (+8,1 la sută). În sectorul bugetar, în luna aprilie s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+0,7 la sută), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,1 la sută). În învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-1,7 la sută), ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare. De asemenea, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,4 la sută.
foto cu caracter informativ
[…] Câştigul salarial mediu nominal brut, pe total ţară, în luna aprilie a fost de 6.443 de lei, cu 42 de lei (+0,7 la sută) mai mare decât Citeste mai mult […]
Pensia medie reprezintă 25 % din salariul mediu brut, o bătaie de joc la adresa pensionarilor. Pe vremea lui Ceaușescu procentul era 60-80 % atunci valoarea reală a unei pensii era de trei ori mai mare. Iată ce a dus democrație și ue pensionarilor. Facem ceva pe democrație și pe ue !
Iara le amestecati ca-n ceaunul cu bogracs.De ce nu faceti statistica separat.Bugetarii de-o lature si amaratii din privat de aialalta! Atunci sa vedem ca ce si ca cum.